Overige fruitsoorten

Amandelen:

Er zijn bittere en zoete amandelen. Voor consumptie komen in principe enkel de zoete in aanmerking. Amandelen bloeien meestal nog eerder dan perziken, je plant ze dus aan voor de bloesem. Evt. oogst is mooi mee genomen.Veel rassen zijn gevoelig voor krulziekte, maar veel minder dan perziken. Kunnen minder vorst verdragen dan perziken. Max. -15 a -17 graden celsius.

ROBIJN: dit is een kruising tussen amandel en perzik. Prachtige bloesem maar kleine nootjes.Bij mij staat hij er enkel voor de bestuiving en voor de vaas. Sterke groei. Kan veel winterkou verdragen. Harde schaal en kleine amandelen die een naar bittere amandelen smaak hebben. Ideaal voor bitterkoekjes. Kleine noot.

LAURANNE: een echte amandel. Wat minder grote witroze bloesem. Kruis bestuiver? Volgens italjaanse gegevens bekend als zelfbestuiver. Zwakke groei, tot nu toe  Vrijwel krulziekte resistent. Late bloei [gelijk met de vroege perziken]. Zachte schaal en mooie maat noot.

FERAGNES: prima amandel. kruisbestuiver. Bloei middentijds/laat. Zachte schaal en grote noot.

PRINCESS: nieuwer ras met uitstekende opbrengsten, bestuiver voor feragnes. Bloei middentijds en grote noot in een medium/zachte schaal.


Appel:

Aangeplant zijn: discovery, james grieve, alkmene, sterappel, mantet, elstar, gravensteiner, blenheim orange, geheimraht dr oldenburger, english wintergold pearmain, schone van boscoop, zoete oranje, lunterse pipeling, lombarts calville.

Appels eisen een goede, luchtige en humeuze grond en, vooral bij rassen die gevoelig zijn voor vruchtboomkanker, niet te natte grond. Vooral de zwakke onderstammen, zoals M19, stellen hoge eisen en kunnen slecht tegen concurrentie met andere planten. Bovendien moeten ze eigenlijk hun hele leven ondersteunt worden door een boompaal. Mijn favoriete onderstam, M26, is redelijk in toom te houden [ruim 3 meter,en bij goede snoei zelfs tot 2 meter] en heeft na enige jaren geen ondersteuning meer nodig.Bovendien oefent hij een gunstige invloed uit op de vruchtgrootte. Dit is vooral belangrijk voor kleinvruchtige rassen, zoals discovery en james grieve. Voor de hoogstam gebruikte ik MM111, en daar ben ik wat minder tevreden over. Slechte groei op minder goede gronden en een slechte invloed op de vruchtgrootte. En ook een slechte verankering van de boom in de grond.  Pluspunten zijn: vroege ingang van productie, goede invloed op productie en de boom blijft bescheiden van omvang. Ik vraag me af of MM107 niet beter voldoet. Of evt. M7. Deze onderstammen worden vooral voor halfstammen gebruikt maar mijn Lunterse pipeling op MM107 is bijna dubbel zo groot als de james grieve op MM111. Ik heb ook de indruk dat MM107 beter bestand is tegen vochtige omstandigheden.

Dan nu de rassen zelf, in volgorde van rijping.

DISCOVERY: mijn favoriete appel. Rijpt half/eind augustus. Bij de groenteman gekocht beroerd van smaak en uiterlijk, aan de boom gerijpt gods hemel op aarde. Bijna parfumachtig aroma en geur. In het laatste rijpingsstadium vanbinnen rood doormarmert. Als je niet in god gelooft en je bent uitverkoren om een aan de boom gerijpte appel te mogen proeven, dan wordt je spontaan bekeerd. Heel belangrijk: boom moet in de zon! en dan bedoel ik veel zon.Goed schurftresistent. Lange bloeitijd, dus vrijwel zeker ieder jaar appels. Hoe langer de bloeitijd, des temeer kans dat een gedeelte van de bloesem buiten een nachtvorst periode bloeit. Wordt wel snel overrijp.

RODE MANTET: rijpt eind augustus en heeft een goede smaak. Ook onder wat mindere omstandigheden.

JAMES GRIEVE: alltime evergreen. Zelfs in de natste zomers vrijwel geen schurft. Prachtige van roze naar wit verbloeiende bloesem. Dit in tegenstelling tot discovery, die vuilroze bloesem geeft. Op M26 mooie grote appels, op MM111 te klein.

ALKMENE: lekkere appel met een duidelijk waarneembaar coxaroma. Niet teveel in de appelmoes doen, i.v.m. te overheersend aroma.Of je moet heel toevallig gek zijn op cox [niet gerard]. Goed bestand tegen schurft en wederom op M26. Ik heb nu Alkmene aangeplant op M7. Ben benieuwd of de vruchtgrootte op peil blijft.

STERAPPEL: smaakvol en prachtig gekleurd. Nadelen: te vroege val en je moet flink door eten want ze worden snel melig. Dikke schil en ze bloeien heel laat. Daardoor moeilijke kruisbestuiving. Lombarts calville is bij mij de enige die ook zo laat bloeit.Bij mij goed bestand tegen schurft maar volgens een onderzoek in sommige delen van het land gevoelig.

ELSTAR: is eigenlijk een herfstras maar door de moderne bewaar technieken tot in maart/april verkrijgbaar. Heerlijke smaak die echter gaat vervelen. Is het u ook opgevallen dat heel veel moderne appelrassen qua smaak zo op elkaar lijken? Heel goed dunnen [en op tijd] anders grote kans op beurtjaren.Bij niet plukken blijven de appels gewoon aan de boom hangen, desnoods tot aan de kerst.

ROTER FREIHERR VON BERLEPSCH: alleen al om de naam. Schijnt een van de lekkerste appelrassen te zijn. Experimenteel aangeplant. Ben heel benieuwd hoe het afloopt. Het ziet er gunstig uit, herfst 2013 eerste oogst en goed. Behalve als handappel ook zeer geschikt voor appeltaart en appelbollen. Kookt niet snel tot moes. Weinig gevoelig voor schurft. Zeer goede smaak!

SCHONE VAN BOSKOOP: door iedereen foutief goudreinette genoemd. Vol aroma en meer een moesappel dan een gebakappel. Maar bij gebrek aan beter moeten we wel onze appeltaarten van deze appel maken. De groene uitvoering is beter bestand tegen schurft dan de rode mutanten, die je tegenwoordig in de winkel koopt. De roden verkopen beter.

LUNTERSE PIPELING: lijkt qua smaak erg op de goudreinette, maar is vaster en wat droger.Daardoor beter geschikt voor appeltaart enz. Kookt minder snel stuk. Probleemloze appel.

LOMBARTS CALVILLE: lichte delicate smaak met een duidelijk eigen karakter. Gevoelig voor vruchtboomkanker. Volgens de rassenlijst goed bestand tegen schurft, bij mij wordt dit ras zeer wisselend aangetast. 

GLOCHENAPFEL: oud Duits ras met een onmiskenbare klokvorm. Bij mij erg veel rotte plekjes op de appel. Vogels houden erg veel van dit ras. Ook veel misvormde vruchten.Smaakt goed, ik wil toch positief eindigen.

ZOETE ORANJE: oorlogswinter appel. In het begin van de herfst als handappel te gebruiken en daarna zeer goede droog en kookappel. Wie doet dat nog, drogen van appeltjes? Ik niet, maar als het weer oorlog wordt ben ik voorbereid. Tot nu toe zeer goed gebleken. Ik doe er niks aan [zelfs niet dunnen] en toch ieder jaar veel appels. Opmerkelijk is dat de vogels deze appel redelijk met rust laten. Ik vind hem te zoet voor handappel.

 

Peren:

Aangeplant zijn: Precoce henin, Harrow delight, Josephine de malines, Comtesse de paris, Gieser wildeman, Souvenir du congres, Conferance, Williams bon cretien, rode Williams, Concorde.

Bij de perenraskeuze, voor de bio teelt zit de moeilijkheid in de vroege rassen, er is weinig keus.

PRECOCE HENIN: een vrij nieuw Belgisch ras. Vroeg [eind aug.] en zacht smeltend vruchtvlees.Goed schurft resistent. Een aanwinst voor het vroege peren assortiment.

HARROW DELIGHT: vroeg [eind augustus], erg smaakvol [barlettype] en bacterievuurresistent. Goed bestand tegen schurft. Zet ook bij wat minder weer, tijdens de bloei, overvloedig vruchten aan. Zwakke groei!

JOSEPHINE DE MALINES: wat een naam! Ik wil gelijk met haar trouwen. Josephine is zacht, aromatisch, en smeltend. Wat wil je nog meer. Josephine is enkel aan de kleine kant. Goed schurft resistent.

COMTESSE DE PARIS: de hertogin kan behoorlijk grof gebekt zijn. Ze wil [nee, eist] een plekje in de zon. Grofkorrelig vruchtvlees, kan ook als stoofpeer. Maar onthoud: zet haar in het zonnetje en houdt haar warm. Niet zo geschikt voor hoogstam ivb de warmte behoefte.

CONFERENCE: iets wat goed is verdwijnt niet snel en dat  bewijst deze peer. Al meer dan 100 jaar aan de top. Gekweekt door de tovenaar Thomas Rivers, de man die [samen met vele generaties rivers] de halve hele fruitteelt naar een hoger plan heeft gebracht. Hij kweekte en verbeterde vrijwel ieder fruitsoort. Op de topunt van hun roem werkten meer dan 100 mensen op de kwekerij van de familie rivers. Men exporteerde de bomen naar alle uithoeken van het britse rijk. En veel van zijn creaties bestaan nog steeds. O.a. het perziken ras Peregrine is nog steeds algemeen te koop. En om over zijn pruimen nog maar te zwijgen. Dat lord Nelson op Trafalqar Square staat is een vergissing van de geschiedenis, Thomas had er moeten staan met een fruitmand. Het verhaal eindigt droevig: de kwekerij bestaat niet meer, en is geschiedenis geworden.

CONCORDE: de geschiedenis zal moeten uitwijzen of dit een laag dan wel hoogvlieger zal worden.Het ontwikkelen van dit ras kostte in ieder geval minder dan het vliegtuig. Het vliegtuig is al opgedoekt.

Is onze Doyenne nogal schurft gevoelig[ bij mij zelfs zeer schurft gevoelig] haar kindje dat ze baarde, na een romance met een met de engelse Conferancier, heeft hier aanmerkelijk minder last van. Heeft wel de zon behoefte van de Doyenne geërfd. De vogels hebben een opmerkelijke voorkeur voor dit ras. 

 

Kersen:

Door de komst van de kleine onderstam gisela 5 is het mogelijk om de bomen bij een goede snoei binnen de 3 meter hoogte te houden. Dit was de redding voor de nederlandse kersen teelt. En vanuit het buitenland kwamen nieuwe zeer grootvruchtige rassen[ tot soms wel 13 gram per stuk]. Samen zorgde dit voor een reusachtige toename van de pluk prestatie. En dus een veel lagere kilo kost prijs. Deze winter heb ik al mijn hoogstam kersen[bijna 18 meter hoog] gekapt en dan wordt de boomgaard opnieuw ingeplant. Bij kersen,en speciaal zure kersen, kan monillia een probleem zijn. Burlat is wereldwijd het meest geplante vroege ras,ondanks zijn gevoeligheid voor barsten na regen. Het nieuwe ras summertime,die iets eerder rijpt, dient zich aan als vervanger met minder nadelen.

Aan geplant worden: Rita: splinternieuw ras,middel groot, rijpt 10 dagen! voor burlat, sunburst: zeer grote  vrucht, summertime, summit: de aller grootste kers, kordia, sneiders spate knorpel kirsche, saskia:zure kers

 

Paw paw:

Aangeplant zijn: Overleese, Davis, Sunflower, Mango, Prima.

Een om verschillende redenen nog steeds onbekende fruitsoort uit noord amerika. Een van oorsprong tropische planten familie waarvan een soort in de gematigde gebieden voorkomt. Na jaren komt er aan de boom een aardapelvormige vrucht met een complexe smaak,een mengeling tussen banaan,mango en ananas. De bomen laten zich slecht vermeerderen, groeien langzaam,kunnen slecht tegen verpoten, en hebben een moeilijke bestuiving door aasvliegen. Dit jaar hoop ik, na 5 jaar, de eerste vruchten te kunnen plukken. De bomen zijn zeer vorstbestendig, behalve het ras mango. Ze hebben een hekel aan natte voeten.Mango heb ik nu een halve meter hoger geplaatst dan de vorige standplaats. Ik hoop dat hij op deze droge voetenplaats iets minder vorst gevoelig wordt. En dat klopt dus. Afgelopen [stevige] winter voor het eerst geen wintertaksterfte.

 

Kaki:

Uit china afkomstige fruitsoort die van nature thuis hoort in een wat warmer klimaat. Al meer dan 2000 jaar wordt hier mee veredeld. In Nederland meestal te korte zomers om goed uitgerijpte vruchten te krijgen. Maar voor de sier zijn ze al goed. Stel je voor: half november zie je een bladloze boom behangen met tomaatvormige oranje-rode lampionnetjes. Dan maakt het toch niet uit of ze voldoende afrijpen. Hebben een ingewikkelde wrangheidscode. Kaki is uitermate geschikt voor de koude kas en ze rijpen in de koude kas op tijd af.


VAGNELIA: in italie zeer populair. De naam doet me altijd denken aan een vrouwlijk persoon uit een austin power film. Zou eind oktober afrijpen, ben benieuwd. Als dit zo is dan is dat mooi. Dan zou hij voldoende kunnen afrijpen. Mijn boompje zou dit jaar in productie moeten komen. Is bij kaki’s soms de winterhardheid een probleem, Vagnelia heeft de zelfs de zeer lange en koude winter van 2009/ 2010 glansrijk doorstaan. Zonder enige bescherming. Maar 2012 was net iets teveel.

TIPO: had in de genoemde winter iets meer taksterfte in het eenjarige hout. Groeide gewoon weer bij. Zoals voorspelt een late rijping, is eigenlijk gewoon te laat. Het grote probleem is dat kaki’s pas in juni bloeien en dan duurt het groeiseizoen wel heel kort in Nederland. De evt. klimaatsverandering zou gunstig kunnen zijn. Er bestaat ook een kans, dat het daardoor kouder wordt. Ik ga uitvogelen  of het uitmaakt als de vruchten bestoven zijn. De pitten hebben bij kaki’s invloed op het rijpings proces.

HANNA FUYI: Japans ras. Staat bij mij in de kas geplant. Ik wil ook kaki’s eten. In de kas geen probleem, worden gewoon goed rijp. Dit ras vormt ook zonder bestuiving vruchten en daardoor geen pitten. In Japan hoofdras. Nu maar hopen dat het goede ras is geleverd. Heeft een nadeel: laat veel vruchten voortijdig vallen.

 

Druiven:

Aangeplant zijn: muscaat van alexandrie, black allicante [oude schimmel gevoelige rassen] en george, dornfelder, fanny, nero, nelly, poloskei muskotaly [ nieuwe schimmel tolerante rassen]. Ze zijn allemaal goed aangeslagen en de eerste oogsten zijn geweest.

NELLY: Vrij kleine vruchten. Roze druif. Zeer vruchtbaar en zeer sterk groeiend. Erg zoet.

GEORGE: Zeer goed. Blauw. Ivb late rijping enkel in de kas.