Amandelen

Er zijn bittere en zoete amandelen. Voor consumptie komen in principe enkel de zoete in aanmerking. Amandelen bloeien meestal nog eerder dan perziken, je plant ze dus aan voor de bloesem. Evt. oogst is mooi mee genomen.Veel rassen zijn gevoelig voor krulziekte, maar veel minder dan perziken. Kunnen minder vorst verdragen dan perziken. Max. -15 a -17 graden celsius.

ROBIJN: dit is een kruising tussen amandel en perzik. Prachtige bloesem maar kleine nootjes.Bij mij staat hij er enkel voor de bestuiving en voor de vaas. Sterke groei. Kan veel winterkou verdragen. Harde schaal en kleine amandelen die een naar bittere amandelen neigende smaak hebben. Ideaal voor bitterkoekjes denk ik dan. Kleine noot.

LAURANNE: een echte amandel. Wat minder grote witroze bloesem. Kruis bestuiver? Volgens italjaanse gegevens bekend als zelfbestuiver. Zwakke groei, tot nu toe  Vrijwel krulziekte resistent. Late bloei [gelijk met de vroege perziken]. Zachte schaal en mooie maat noot.

FERRAGNES: prima amandel. kruisbestuiver. Bloei middentijds/laat. Zachte schaal en grote noot.

PRINCESS: nieuwer ras met uitstekende opbrengsten, bestuiver voor feragnes. Bloei middentijds en grote noot in een medium/zachte schaal.

En er staan nog 5 rassen te wachten op beschrijving nm: Davidsmandel, Weise krachmandel, Keilmandel en Supernova.