krulziekte bestrijding 2023

Het krulziekte seizoen begint steeds eerder. Door een keuken verbouwing heb ik niet goed buiten opgelet en waren de vroege perzik rassen, zoals mesembrine, al volop in beweging. 28 en 30 januari 2023, een bespuiting met waterglas en zwavel uit gevoerd. Voor de vroege rassen duidelijk wat [veel] te laat. We moeten ermee leren leven dat de zachte winters blijvend zijn en dat we dus vanaf begin januari alert moeten zijn. Helaas.

Na de eerste bespuiting niet al te veel regen gehad en vanaf 2 februari werd het droog kouder,lichte vorst hier, en zonnig. De vooruitzichten voor de tweede bespuiting zijn gunstig vanaf 10 februari overgang naar zachter en droog weer. Door de temperatuur stijging zal er en uitloop prikkel ontstaan en ideale omstandigheden voor de tweede bespuiting. En dan afwachten tot april voor het resultaat.

Deed ik vroeger 4 bespuitingen, na vorig jaar heb ik besloten om met 2 bespuitingen te gaan werken. Vorig jaar bleek duidelijk dat er geen verschil was tussen de bomen die 3x of 4x waren bespoten. Dus dit jaar 2x.

Ook werd ik er weer aan herinnert dat snoeien vanaf eind augustus heel veel minder spuitwerk oplevert in jan/febr. En dat de kleinere perzikboompjes op wur766 onderstam ook wel handig zijn qua bespuitings werk. Nadeel blijft natuurlijk hun kleine wortelgestel en daardoor gevoeliger voor gras concurrentie en water te kort.

Maar ze staan er pas sinds enkele jaren en ik ben benieuwd of ze erover heen groeien. Ze hebben al een paar droge warme zomers mee gemaakt.

Op 13 en 14 februari de tweede behandeling uit gevierd met waterglas zwavel. Mooi op tijd want vanaf 16 februari slaat het droge lenteachtige weer om naar regenachtig en nog steeds zacht winterweer. Rond 13 en 14 februari temp. rond 11 a 12 graden. Vanaf 16de schommelend tussen 9 a 11 graden.

Nu afwachten. Volgend jaar ga ik een deel doen met 1x bespuiten. Waterglas/zwavel helpt goed bij de minder gevoelige rassen, denk ik nu na een aantal jaren bespuiten.

Californische pap helpt wat beter maar daar kan ik op dit ogenblik niet over beschikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *