Begin krulziekte bestrijding feb, maart 2022.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dit jaar enkel bestrijding met waterglas/zwavel mengsel. Recept: 160 gram waterglas 850 gram water en 7 gram spuitzwavel. Eerst zwavel in water oplossen en daarna pas waterglas toevoegen.

December 2021 verliep zacht met enkel rond de kerst lekker koud winterweer daarna zeer zacht. Afgelopen januari 2022 ook zacht maar dat kwam vooral door de eerste dagen van januari. Daarna vrij droog en normale temperaturen van rond de 6 graden. Eind deze maand temperaturen rond de 10 graden.

Op 30 januari ontdekte ik de eerste rassen met lente kriebels, maar 90% van de rassen doet nog niet mee. Heb besloten om nog niet te behandelen. Enkel de 2 met kriebels wil ik zodra het kan behandelen. Dat is bij mij een probleempje: 120 rassen met allemaal wat verschillende uitloop tijden. De weersverwachting is aanhoudend zacht en regenachtig, vindt dan maar eens een droge dag, en een droge dag heb je echt nodig. Want de spuitvloeistof moet kunnen drogen.

Vandaag, 2 febr, toch de vroege uitlopers behandeld met zwavelwaterglas. De komende dagen wisselvallige verwachting met temp tussen de 8 a 10 graden. Vanaf maandag waarschijnlijk overgang naar een droger weertype. Dus dan kan ik gelijk de rest gaan behandelen.

Op 7 februari alles behandeld, one size fits all. De eerste ronde.

De tweede ronde op 23 februari. Waarom denk ik toch steeds aan meneer cactus?

De derde ronde?? Het is aanhoudend droog weer in lelystad. Nog een keer? Besluit om ook de derde ronde te doen op 10 en 11 maart.

En dan nu afwachten tot april/mei. De weersverwachting is aanhoudend droog in lelystad. Op 17 maart komen de vroegbloeier in bloei. Da’s wel erg vroeg. En dat wordt dus veel bidden op een bed met violen.

Wordt vervolgt.

7 reacties op “Begin krulziekte bestrijding feb, maart 2022.”

 1. Ik was bang dat ik misschien al te laat was, want ik zag vandaag (5 feb) opeens roze puntjes van bloesem verschijnen bij mijn necatarine. Fijn om te weten dat er maar 3 dagen verschil zit. Ben benieuwd of het gaat werken, het is hier namelijk de eerste keer dat ik tegen krulziekte ga ‘strijden’ (il heb spuitzwavel van solabiol gebruikt)

 2. Het is vooral belangrijk dat de bladknoppen net niet gaan uitlopen op het moment van bestrijding. Hier zag ik zaterdag duidelijk dat bij veek bomen de knoppen gaan schuiven.
  Door de regen kon ik niet behandelen, maar vanaf 7 maart is het begin van behandeling.
  Voor een aantal bomen zal het waarschijnlijk aan de late kant zijn.

 3. Hallo Wim,
  Hoe is de bestrijding van Krul gegaan met houtas? Ik heb dit jaar vanaf januari om de 2 weken de perzikboom bestrooid met houtas. Afgelopen weken niet aangezien het relatief droog en warmer was. Ben benieuwd of ik dit jaar resultaat merk.
  Mvg Ernst

    1. Het geeft geen 100% voorkoming. Hoe vatbaarder het ras hoe minder goed het werkt. Bij de minder bevoelige rassen zoals redhaven,revita en bv benedicte helpt het goed.
     Zou je willen doorgeven op wat voor datum je hebt behandeld en hoe. Voor mensen die mee kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.