Keuzehulp bij aankoop abri en perzi/necta.

HET IDEALE RAS BESTAAT NIET!

Door de vroege bloei is nachtvorst in maart/april het grootste gevaar en bepaalt het voor een zeer belangrijk gedeelte de opbrengst. Grof gezegd: Hoe later de bloei hoe meer kans op opbrengst. Helaas zijn er een aantal bijkomstige factoren die ook invloed hebben. Een gedeelte van de rassen kan flink wat vorst op de bloesem verdragen terwijl anderen niks kunnen verdragen. Bloemen op 1 jarig hout, bij abrikozen, bloeien een aantal dagen later dan bloemen op het oudere hout. Ook zelf bestuivers dragen meer dan kruis bestuivers. Alle perzi/necta die ik verkoop zijn zelfbestuivers. Bij abri is dat 50%, er komen er wel steeds meer bij. Hoeveelheid bloemen per boom, er zijn rassen met zeer veel bloemen en er zijn ook rassen die armbloemig zijn. Nadeel van rijkbloemigheid is dat je in sommige jaren je suf dunt. Het weer tijdens de bloei moet voldoende warm zijn voor goede bestuiving. Aanhoudend te koel weer is funest. Besef wel dat vooral de kleine vruchtjes zeer gevoelig zijn voor nachtvorst. Perzi/necta bloeien aanmerkelijk later dan abri. De laatst bloeiende abri bloeien tijdens bloei van de eerst bloeiende perzi/necta. Na de zeer zachte winter van 2019/2020 stonden de vroegbloeiende abri al op 8 maart in volle bloei. Na een strenge lange winter staan deze ruim een maand later in bloei en dan altijd prijs hier in lelystad. Een lange koude winter is dus gunstig en een zeer zachte winter een stuk minder leuk.

Omdat ik er van uit ga dat zachte tot zeer zachte winters de overhand krijgen,hebben, raad ik aan voor buiten: kies enkel abrikozen rassen die middenlaat of laat/zeer laat bloeien. Als je nachtvorst bescherming kan bieden, abrikoos tegen muur of schutting kan simpel worden afgedekt met doek, dan kunnen eerder bloeiende rassen worden ingezet. Mensen in veel delen van zeeland, of in bv in centra van grote steden, hebben wat meer voordelen qua nachtvorst.

Hieronder volgen korte lijstjes met rassen die hier de meeste opbrengst geven, krulziekte en monillia gevoeligheid. De nummer een geeft de meeste opbrengst, nr. 2 wat minder enz enz. Door steeds nieuwe rassen is dit lijstje onderhevig aan jaarlijkse aanpassingen. Wat nu hosanna is kan over een paar jaar een schrobering van mij krijgen, zie bv. abriras farbaly in rassen overzicht.

OPBRENGST:

Abrikoos: 1 frisson, 2 kioto,orangered, tardicot, 3 bergeron, bergeval, koolgat, 4 jengat?, 5 farbaly- wordt nog aangevuld.

Perzik: 1 revita en redhaven, harrow beauty, 2 pricilla, 3 maycrest en symphony, 4 red robin en springlady, -wordt nog aangevuld.

Nectarine: orion, stark redgold, harblaze -wordt nog aangevuld.

Platte perzik: 1 ufo3, 2 plane sun, 3 sweet platycarpa. Platte nectarine: 1 concentina.

Amandelen: 1 lauranne, 2 ferragnes, 3 supernova??

KRULZIEKTE GEVOELIGHEID BIJ PERZI. 1 is zeer weinig gevoelig, 2 iets meer, 3 nog iets meer enz. Bestrijding vanaf 2 aanbevolen. Lichte bestrijding 2-3,

gemiddelde bestrijding vanaf 4. Uitgebreide bio bestrijdings- adviezen zie mijn blogs.Attation: wordt nog aan gewerkt.

Op 1 avalon pride en fruteria en jelle en roter weinberg, 2 revita, redwing, jayhaven en paracelsus, 3 redhaven, 4 poysdorfer weingarten en benedicte. Redwing en jayhaven laten een heel raar beeld zien, geen echte krul maar kleine blaadjes. Net of koude /wind schade hebben gehad. Ik vraag me ten zeerste af of het krul is. Wordt vervolgd.

Nectarine: alle rassen gemiddeld gevoelig tot zeer gevoelig. Het minst gevoelige ras, snowdrop, zou op plaats 4-5 komen.

MONILLIA: Bij perzi/necta nog geen groot probleem vandaar enkel lijstje voor abrikoos. Het is kort want ik noem enkel de meest gevoelige rassen, nog te weinig genoteerd.

Opvallend gevoelig zijn farbaly en bergarouge. Koolgat?