Begin krulziekte bestrijding jan,febr,maart 2021

Op 13 januari nog niet nodig hier in lelystad. Na een ietwat zachte/normale december 2020 is januari tot nu toe aan de frisse kant. En het ziet ernaar uit dat het de komende 10 dagen aan de frisse kant blijft. Maar prijs de dag niet voor die voorbij is. Hoe langer dat het koud blijft hoe later de eerste bespuiting behoeft.

Helaas te vroeg gejuicht, het weer slaat toch om naar zacht en regenachtig. Voor behandeling met veel middelen rottig ivb niet kunnen aandrogen. Je hebt nu eenmaal droog weer nodig voor behandeling. Enkel houtas komt nu in de picture. Of het moet woensdag droog blijven. Zodra het even kan gelijk toeslaan, doe niet als de donner party vlak voor het noodzakelijke oversteken van de nog licht besneeuwde pas in de seirra nevada californie. Even je warmen bij het vuur en de enige kans op oversteken voorbij laten gaan.

Woensdag, donderdag en vrijdag vrijwel droog, wel in de nacht regen. Toch kunnen behandelen, ondanks op donderdag windkracht 7, met waterglas zwavel en calipap. Doe dit jaar een wat ander spuitschema. Bij deze middelen ga ik kijken of ik de effectiviteit kan verhogen, dit ook gezien het feit dat het erop lijkt dat het in de winter steeds meer gaat regenen. En kijken wat het verschil is tussen deze twee behandelingen bij gelijke behandeling methode/ datum. Ik kies dit jaar voor een spuitschema van ongeveer om de 14 dagen. Eerdere jaren was het om de 20 a 21 dagen.

Het was weer een verrassing hoe snel de perziken reageren op temperatuur veranderingen. Tot de 18de januari temperatuur wat onder normaal en daarna stijging naar 11 C. Bij inspectie op de 18de nog geen knop activiteit en op woensdag hier en daar wat tekenen van ontluikend leven en op donderdag bij ruim 50 rassen begin lente kriebels.

Ik hoop dat de eerste bespuiting geen mosterd na de maaltijd is. Het rottige bij krul bestrijding is dat je het resultaat pas in april begint te merken.

De volgende behandeling is tussen 1 en 6 februari. In theorie zou het 3 februari moeten zijn maar het is vaak moeilijk om een geschikte droge dag te vinden. Vorig jaar was het ook al zo moeilijk, bijna onmogelijk. Na de eerste behandeling op 20 januari 2021 kwam in de 10 dagen erna de regen met bakken uit de hemel

Naar aanleiding van de weersvoorspelling ga ik 30 en 31 januari 2de keer behandelen. Het is aan de vroege kant, de ideale datum zou 3 februari zijn, maar ik pak deze voorspelde droge dagen.

Op 14 februari de gedeeltelijk de derde ronde gedaan. Zoals het er nu uitziet kan de rest pas op 17, 18 of 19 februari. Maar de 8 dagen droog vriezend weer waren goed voor de perziken, dus ik denk dat ik die speling wel heb. Althans, het blijft altijd een beetje inschatten wat nog net kan. Voordeel is wel dat het daarna enige dagen achter elkaar droog blijft. Nog wat lichte regen gehad op 16 en 18 februari, daarna omslag naar ruim 8 dagen droog en zonnig lenteweer. Dat moeten we hebben, vooral droogte. Temperatuur vanaf 20 februari ongeveer 16 graden en dat 6 dagen achter elkaar.

Na 20 februari aanhoudend droog weer. Heb daarom besloten om de laatste, vierde, bespuiting, ongeveer 4 maart, niet meer te doen. Enkel 2 bomen, Calred en Royal summer en rijtje met Extreme 6 nog een vierde keer gedaan. Ben benieuwd of dat verschil geeft. Vanaf 9 maart regenrijke periode tot 16 maart, fris weertje ook.vanaf 17 maart droge periode. Maart is tot nu toe koud te noemen met gemiddelde temperatuur 1,5C onder normaal. Gunstig voor verlating van de bloei. Maart was 0,4C kouder dan normaal en vooral veel droger, er viel deze maand maar ongeveer 30mm. Eind maart prachtig weer, 3 dagen van 20C.

Dit blog wordt nu even gesloten tot eind april, dan kan ik melden wat de behandelingen op hebben geleverd.

wordt vervolgt.

2 gedachten over “Begin krulziekte bestrijding jan,febr,maart 2021”

  1. Hoi Wim, ik heb in het verleden wat bomen bij je gekocht, daar is alleen nog de poysdorfer van over. (4 abrikozen, 2 perziken dood.)De vraag: ik lees over calipap ter bestrijding van de krulziekte, dat ken ik niet en ik zie verder ook geen uitleg. Heb je een verwijzing naar info of kan je die zelf geven? groet, Bob ’t Riet
    p.s. fijn en leuk om te zien dat je nog steeds fanatiek bezig bent en ook actueel op je blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *