Uitgebreide uitleg en behandeling van krulziekte bij perzik/nectarine

Krulziekte is het grootste probleem bij de teelt van perzi/necta. Het is een schimmel die de ontluikende knoppen binnen dringt er dan in de uitkomende bladeren dringt. De bladeren zwellen rood/geel op en vervormen. Ze worden dikker en uiteindelijk bros en bedekt met witachtig laagje. Belangrijk om te weten is dat de schimmel ook in het jonge hout kan dringen en ook dit vervormd. Slechts enkel rassen perzik zijn vrijwel resistent, bij necta en platte perzik is geen enkel ras resistent. De infectie wordt sterk gestuurd door het weer in de nawinter/zeer vroege lente. Een zachte winter doet de knoppen vroeg uitlopen [schuiven] en als we dan ook nog veel regenachtige dagen hebben, zoals febru/begin maart 2020, dan kan de schimmel optimaal zijn desastreuze werk doen. En als de schimmel eenmaal in de knoppen/blad zit…dan kun je het met geen enkel middel meer bestrijden. Perzik die droog staat,bv koude kas, hebben geen last van krulziekte, de schimmel heeft nattigheid nodig om actief te worden. Ook perzi die tegen bv een zuidoost/oost muur staan zijn minder gevoelig, speciaal als er ook nog een ruim overstekend dak is. De meeste regen komt nu eenmaal uit de westhoek. Wonderlijk is dat de infectie stopt vanaf 21C graden. Meestal eind mei/begin juni, afhankelijk van hoe warm de lente is. In een koude mei/juni zal de infectie langer voortduren, speciaal bij de zeer vatbare rassen waarbij de schimmel ook in het jonge hout zit. Uiteindelijk stoot de boom het geïnfecteerde blad af en vormt nieuw gezond blad. Als de weer goden een beetje mee werken. Jammer genoeg wordt het geïnfecteerde jonge hout niet afgestoten. Zowel voor krul als monillia is drogende wind uitstekend als bestrijdend element. Het zorgt ervoor dat de bomen veel eerder droog zijn na regen. Een bedompte vochtige omgeving is niet aan te bevelen. De schade zit in het feit dat de energie die de boom verbruikt bij het uitlopen verloren gaat en dat geeft verzwakking. Ook gaan de erg aangetaste bomen er vervormt uitzien doordat hele stukken niet meer uitlopen. Dit geldt dus enkel voor zeer vatbare rassen zoals early devil. Bij het minder vatbare ras benedicte wordt vrijwel enkel het blad aan getast en prijkt deze in juni, trots als een jonge dame die een nieuwe jurk showt, met nieuw gezond blad.

In het kort: januari/februari/maart infectie schuivende knoppen. April/mei, infectie wordt zichtbaar, eind mei/juni afstoting aangetast blad en vorming nieuw gezond blad.

Vraag je af hoeveel aantasting je accepteert, ik zelf heb de drempel van bestrijding op 15% aantasting bladrozetten gezet. Boven die 15% behandel ik. Hier en daar een aangetast blaadje tel ik niet mee.

Bestrijding enkel mogelijk in schuivende knop stadium. Begin bestrijding afhankelijk van winterweer. Zodra knoppen gaan schuiven moet de bestrijding, zowel chemisch dan wel biologisch, starten. In de zeer zachte winter van 2019/2020 was dat, voor de vroege uitlopers, 12 januari. Je hebt dus vroege bv sagittaria, middentijds, bv redhaven en laat,bv redwing, ontwakende rassen. Ook lopen de top knopen als eerste uit. De minder vatbare rassen, kunnen met 2 bio behandelingen toe. In het verloop van deze blog komt er een vatbaarheids lijst te staan van vele rassen. De gewone vatbare rassen moeten meer keren worden behandeld. Dit is ook een beetje afhankelijk van het winterweer en de hoeveelheid regenval. Afspoeling van het gebruikte middel is een probleem. Soms een groot probleem, soms een wat kleiner probleem. Hangt af van het gebruikte middel. Sommige middelen plakken veel beter dan andere.

Toelichting over onderstaande middelen.

In de gangbare landbouw worden chemische middelen ingezet. Wil je dit niet, en je bv houden aan de richtlijnen EEG bio verordening, dan rest of koper of zwavel. Principieel gebruik ik geen koper producten. Deze hechten zich, na afspoeling, aan de humus deeltjes in de bodem en hopen zich daar op. Koper is giftig voor veel bodemleven en daar gaat het volgens mij om, een gezond bodemleven. Mensen kunnen trouwens redelijk tegen koper inname, dit in tegenstelling tot bv schapen. Schapen zijn zeer gevoelig voor koper vergiftiging. Ik probeer iedere methode uit die ik tegenkom, al lijken ze nog zo onzinnig. Op mijn verlanglijstje staat bv compostthee en een bacteriemix van bayer. Bij alle methoden van bestrijden moeten we ons afvragen wat het eind resultaat moet zijn. Hoeveel krul we accepteren. Willen we 100% schoon of mag er wat krul aanwezig zijn? Voor mezelf houdt ik een bestrijdings drempel aan van ongeveer 15% aantasting. Ik reken niet mee kleine ingekapselde plekjes op een blad. Trouwens kleine plekjes aan het blad uiteinde kunnen niet veel kwaad. Kleine plekjes bij de bladsteel wel, dan kan de schimmel evt in het nieuwe hout dringen, en dan zijn de perziken gaar. Also sprach oma. Boven de 15% wordt er bestreden. Maar iedereen moet zijn eigen pad kiezen. Het voordeel van de koper middelen, bv bordeauxsepap, er slechts 1 a 2 x bestreden moet worden voor een prima resultaat.

ONTHOUDT: HET RESULTAAT VAN ALLE MIDDELEN VALT OF STAAT MET OP HET JUISTE TIJDSTIP BEGINNEN VAN DE BEHANDELINGEN EN ALLE MIDDELEN HEBBEN BIJWERKING, MEER OF MINDER.

Dan nu de verschillende middelen waarmee ik de afgelopen 8 jaar, gedeeltelijk, heb mee geëxperimenteerd.

Zwavel: Helpt iets, maar in mijn ervaring veel te weinig.

Bakpoeder: zou kunnen helpen, maar nog geen ervaring. Kan wel gebruikt worden voor een combi met zwavel, voor hoge ph.

Californische pap[kalkzwavel] : zwavel gekookt met kalk. Helpt erg goed tegen schimmels en is vrij goed regenvast. Agressief middel.

Waterglaszwavel : oplossing van waterglas, water en zwavel. Minder regenvast dan cal.pap.

Huishoudsodazwavel: gewone fijne soda, wat in vrijwel ieder keukenkastje aanwezig is, oplossen in water en zwavel. Spoelt snel af.

Waterstofperoxide : Gaf bij mij te weinig resultaat.

Koperhoudende producten: principieel gebruik ik geen koper, maar ik weet van abri/perzi vriend yuras dat het prima helpt, mits op de juiste tijd.

Chemische middelen: in de handel, tuincentrum zijn een aantal middelen verkrijgbaar die ook goede resultaten geven.

Knoflook, mierikswortel enz.: helaas veel genoemde bakerpraatjes van horen zeggen. Nog nooit iemand tegen gekomen die het kende uit eigen ervaring.

Houtas: dit werkt omdat houtas veel zwavel bevat en bovendien sterk basisch is. Opgelost in water algauw boven de 11ph.

Zwavel helpt tegen schimmels. Alleen is de werking afhankelijk van de temperatuur. Pas vanaf 10 a 12 graden begint zwavel iets werkzaam te worden en vanaf 25 graden krijg je turbo werking en moet je oppassen voor zwavel verbranding van blad. En laat krul nu vooral infecteren in de lage temperaturen. Hoeveel dagen heb je in januari/februari/maart dat het boven de 20C is? En tot 21C kan er nog infectie plaats vinden. Het is Een lijn, hoge infectie naar weinig, die langzaam afloopt tot 21C. Conclusie: gewone zwavel helpt veel te weinig. Totdat je het combineert met een middel wat voor een PH van minstens 10 zorgt, sterk basisch dus. Door de hoge ph wordt de mantel van de schimmel poreus gemaakt en kan de zwavel in de schimmel zelf dringen en de interne stofwisseling verstoren. Soda, waterglas, bakpoeder, kalk enz zorgen voor een sterk basisch karakter van de spuitvloeistof.

WAARSCHUWING: Een ph van 10 heeft een sterk bijtende werking, denk maar aan gootsteen ontstopper. Draag altijd veiligheidsbril, handschoenen en mondmasker. Ikzelf doe mijn experimenten ook altijd met de wind in de rug. Mannen die buiten plassen weten dit bijna van nature. Volg altijd de richtlijnen van overheid en fabrikanten op dit gebied, ook al zijn die per land zeer verschillend. Kalkzwavel bv is in nederland niet? verkrijgbaar maar in duitsland wel. Opmerkelijk is dat kalkzwavel wel verkrijgbaar is in nederland: bij bonsai winkeltjes. Het wordt hier gebruikt om in de stammetjes oudheids groeven te krijgen, heb ik begrepen.

IN HET KORT: ZWAVEL HELPT ENKEL IN COMBI MET HOGE PH.

Bij gebruik huishoudsoda/zwavel moet je soms wel 6 a 7 maal behandelen, het spoelt heel snel af

Ik zal hier het enkel het recept voor voor houtas behandeling en knop versterking van sodazwavel geven. En evt waterglaszwavel.

wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *