Wat warmte/koude doet bij abrikozen en perziken

Warmte en koude zijn 2 grootheden die belangrijk zijn, zowel bij overwintering, als bij bestuiving, als bij rijping. In tegenstelling wat veel mensen denken komen abri en perzi uit klimaat zones waar winterse omstandigheden heersen in china. Vooral abrikozen komen uit een puur land klimaat met flinke winters, snelle lente overgangen en droge warme zomers. In ons zeeklimaat met zachte winters, langzame overgang naar de lente en vaak vrij koele zomers raken abr’s een beetje confucsius. Abri op eigen wortel gaan zeer diep de grond in op zoek naar water, in chinese steppe gebieden worden ze vaak aangeplant om verwoestijning tegen te houden. Alleen worden ze dan wel 8meter hoog op eigen wortel. Vandaar dat we ze enten op kleine onderstammen om de groei te beperken. Abri kan makkelijk min 23C aan, perzi enige graden minder, eer er schade ontstaat. Perzi komt uit een wat milder klimaat. Dit is ook een beetje afhankelijk van het winterweer de maanden ervoor. In ramp winter 2011/2012 hadden we warme december en januari met eind januari plotse inval van de siberische beer. Temperatuur tot min 23C begin februari hier in lelystad. Schadebeeld: abri enkel groot deel bloemknoppen verloren, perzi: alle bloemknoppen verloren en ook schade aan eenjarig hout. Zou dit begin januari zijn gebeurd dan zou het schade beeld aanmerkelijk gunstiger zijn. Kaki, laurierkers en amandelen waren helemaal de klos en konden worden gerooid. Abri en perzi worden al duizenden jaren veredeld om de vruchten nog meer aan menselijke behoeften te laten voldoen. Conclusie: flinke winter gunstig, warme zomer ook gunstig. Door de vroege bloei en langzame komst van de late lente is de periode van nachtvorst erg lang in ons land. Door de klimaat verandering zal hier ook verandering in komen, plus of min, dat zal nog moeten blijken. Ook de bloeivolgorde, tussen vroeg,midden en laatbloeiende rassen, zal veranderen. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Gevoeligheid van de bloesem voor nachtvorst is per ras iets verschillend. Het abriras pinkcot is zeer gevoelig voor nachtvorst terwijl bv kioto en bergeval behoorlijk wat kunnen verdragen. Ook bij perzi komt dit voor: bv priscilla, redhaven en springlady, en nog een heel aantal, kunnen ook behoorlijk wat nachtvorst op de bloemen verdragen.

De kleine vruchtjes zijn het meest gevoelig, vanaf min 1,5 begint schade te ontstaan.

Voor een goede afrijping zijn bij abri veel hogere temperaturen vereist dan bij perzi. Perzi rijpt vanaf 20C goed af. Abri heeft wat meer warmte nodig, 25C is goed, 30C uitstekend. Er zijn wel kleine ras verschillen. Hoe later de rijptijd valt na eind augustus/begin september, hoe wisselvalliger de smaak kan zijn. De zon geeft dan al weer zo weinig energie en langduriger temperatuur van 25C zijn uiterst zeldzaam.. Het abriras farbaly rijpt hier in lelystad te laat [half september] normaal gesproken. Terwijl het perziras roter weinberg perzik nog wel goed afrijpt half september

2 gedachten over “Wat warmte/koude doet bij abrikozen en perziken”

  1. prachtig artikel, blij dat ik deze site heb gevonden, ben op zoek naar de ultieme abrikoos en kom hier een heel eind mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *